La ce trebuie sa fim atenti atunci cand dorim sa achizitionam un laptop considerente generale
Avand in vedere ca exista o paleta atat de larga de optiuni, atunci cand vine vorba despre achizitionarea unui astfel de echipament IT, consideram ca este necesar sa oferim unele indicatii, care sa faca alegerea mai usoara. Desi, trebuie sa spunem, din start, ca nu este deloc o alegere usoara…. Pentru ca, pentru fiecare user, exista un anumit de laptop despre care sa se poate spune ca este cel mai potrivit. Atunci cand cineva pune intrebarea in legatura cu laptopul cel mai potrivit, specialistii ar trebui sa stabileasca, din start, o lista de criterii care trebuie luate in considerare, pentru ca abia apoi sa poata face o recomandare pertinenta, la obiect. Iata cateva aspecte de care trebuie sa se tina seama, in momentul in care se pune problema achizitiei unui laptop.
Procesorul
Performantele procesorului reprezinta elementul cel mai important, atunci cand se achizitioneaza un laptop; binenteles ca fiecare utilizator isi doreste un laptop care sa functioneaze cat mai bine, sa aiba performante maxime. La momentul actual, se recomanda variantele Intel, Core I3, Core I5 si Core I7; procesoarele Intel sunt cele mai fiabile, daca privim din perspectiva sarcinilor multimedia si multitasking. De regula, procesorul Intel Core I3 se gaseste in sistemele entry-level, precum si la notebook-uri, in vreme ce procesoare de tipul Intel Core I5 se folosesc, in mod obisnuit, la majoritatea celorlalte laptop-uri. Binenteles, procesorul Intel Core I7 ofera performante mult mai importante, insa trebuie avut in vedere ca laptop-urile echipate cu acest tip de procesoare se incalzesc foarte tare la utilizare, mai ales daca sunt tinute pe picioare, nu pe masa. Deja au aparut si procesoare Intel Core I9, evident, cu performante superioare lui Intel Core I7, insa la un cost substantial crescut si la laptop-uri ceva mai mari ca dimensiuni.
Memoria RAM
Pana nu demult, nu era nevoie de mai mult de 4 Gb RAM pentru a sustine performante maxime ale unui sistem hardware; astazi, insa, 8 Gb ar fi minimum, insa exista situatii in care totul ar merge foarte bine cu 16 GB RAM. Daca se doreste obtinerea unei experiente excelente, se poate merge si pana la 32 GB RAM. Cu cat exista mai mult RAM, cu atat se pot deschide mai multe aplicatii deodata; daca utilizatorii au nevoie sa deschida, in acelasi timp, mai multe aplicatii cu poze sau filme, atunci este bine sa se ia in considerare o cat mai mare dimensiune a memoriei RAM.
Capacitatea de stocare
Multi opteaza, in prezent, pentru stocare pe SSD, mult mai silentioase, mai usoare, mai facil de adaptat mai ales pe laptopurile subtiri si usoare. Aceasta varianta ofera si mai multa viteaza dispozitivului pe care sunt instalate, un acces mai usor ladate, o boot-are mai rapida a sistemului. Este varianta standard pentru stocare, in cazul laptop-urilor. Prezinta, insa, si un mare dezavantaj: nu ofera spatiu foarte mare. Daca un hard disc poate oferi 1Tb sau chiar 2 Tb, un SSD poate oferi cel mult 512 Gb ca marime a spatiului de stocare, iar costurile sunt, substantial mai mari. Astfel ca, solutia poate fi o asociere a celor doua variante: SSD pentru sistemul de operare, care sa ofere viteza de care este nevoie, si hard disc pentru a oferi un spatiu de stocare cat mai mare, in functie de necesitati.
Durata de viata a bateriei
Din pacate, aproape niciodata specificatiile producatorului privind durata de viata a bateriei nu prea coincid cu ceea ce se intampla in viata reala, tocmai pentru ca exista prea multe variabile care trebuie luate in considerare – luminozitatea ecranului, rezolutia, numarul de aplicatii care ruleaza, accesoriile si alte dispozitive care se conecteaza, etc. Ca urmare, este bine sa se expuna specialistului care vinde aceste variabile, pentru ca acesta sa poate individualiza, pentru fiecare caz in parte, ce implica in termeni de durata de viata a bateriei.
Dimensiunea laptopului
Cand vine vorba despre laptop-uri, este o caracteristica importanta; trebuie sa se stabileasca pentru ce anume este necesar produsul si, in functie de utilitatea sa, sa se stabileasca si dimensiunile dorite. Este nevoie sa se faca o alegere inteleapta inca de la inceput, pentru ca este vorba despre o caracteristica la care nu se mai poate face up-grade ulterior. Daca este nevoie de un laptop care sa poata fi transportat, cu usurinta, dintr-un loc intr-altul, evident, este recomandabil sa se opteze pentru o dimensiune si o greutate cat mai mica. Totusi, chiar si in acest caz, trebuie sa se tina seama de utilitate; daca laptopurile de mai mici dimensiuni, nu ofera aceleasi facilitati, in termeni de utilitate, de performante (nu suporta un procesor performant, grafica poate fi de mai proasta calitate, porturile USB mai delicate, etc), atunci alegerea va trebui reevaluata. Dimensiunile laptopurilor merg de la 11.6 inch pana la 17.3 inch. Calitatea ecranului – Avand in vedere ca laptopul este un dispozitiv care se presupune ca va fi folosit timp indelungat, este nevoie de un ecran care sa ofere confort privitorului (utilizatorului), atat din punctul de vedere al posturii, cat si din punctul de vedere al vederii. De asemenea, ecranul poate oferi interactivitate, poate fi touchscreen, optiune destul de comuna in zilele noastre; totusi, trebuie avut in vedere ca ecranele touchscreen au o anumita stralucire care sporeste reflectarea luminii, efect dovedit a fi destul de deranjant, mai ales atunci cand se vizioneaza filme sau se joaca jocuri, adica atunci cand utilizatorul priveste ecranul, incontinuu, o perioada mai indelungata de timp. Rezolutia display-ului este, de asemenea, de luat in considerare; rezolutia optima, recomandabila, ar fi de 1920x1080 pixeli (full HD). Variantele moderne de laptop ofera si rezolutii de 4k, insa adaosul la costuri este substantial si, nu intotdeauna, justificat; poate ca fotografii sau videografii ar putea avea folosinta de o rezolutie mai mare, de exemplu, pentru a justifica o cheltuiala mai crescuta. Este importanta si mobilitatea ecranului, pentru ca laptopurile, de obicei, sunt folosite si in medii mai putin standard, asa ca trebuie ca privitorul sa obtina un maximum de confort, si in acest caz.
Calitatea tastaturii
Evident, este important de vazut daca activitatea care se va desfasura la laptopul respectiv presupune sesiuni indelungate de folosire a tastaturii sau daca este vorba doar de folosirea altor accesorii, ca de exemplu mouse sau joystick. In cazul in care tastatura este cea mai utilizata, atunci, in mod clar, este nevoie de o varianta de laptop cu tastatura cat mai robusta. De regula, laptop-urile profesionale ofera acest beneficiu, in vrede ce laptopurile pentru folosinta personala sent mult mai fragile, din acest punct de vedere. Apoi, daca tastatura este si luminata, este mai usor de folosit fara lumina ambientala; exista utilizatori care prefera utilizarea in acest fel, deci, trebuie sa se ia in considerare si acest aspect. La laptop-urile de mai mici dimensiuni, si tastele sunt de dimensiuni mai mici, asa ca utilizatorul trebuie sa aleaga si in functie de acest aspect; daca tastele sunt foarte mici, utilizatorul le poate agata unele de altele, iar rapiditatea lucrurlui poate fi serios afectata, dovedindu-se o utilizare cu extrem de mari frustrari.
Numarul de porturi
Conectivitatea laptop-ului cu alte dispozitive este importanta, pentru majoritatea utilizatorilor; daca exista cerinte mai speciale, din acest punct de vedere, acestea trebuie luate in considerare, in momentul achizitiei unui laptop. Majoritatea laptop-urilor, ofera mai mult de un port USB 3.0 – laptop-urile profesionale ofera 3 sau patru.
Spre deosebire de unitatile verticale hardware, laptop-urile vin in configuratii prestabilite, la care nu se mai pot face adaugiri in partile esentiale. De aceea, este nevoie sa fie luate in calcul toate variabilele existente, pentru a lua decizia potrivita. Cel mai bine este sa apelati la un specialist, care sa va poata oferi toate lamuririle necesare. Magazinul nostru on-line va pune la dispozitie, GRATUIT, serviciul de consultanta in vederea achizitiei, tocmai pentru a va facilita cumpararea unui produs cat mai pliat pe nevoile activitatii pe care doriti sa o desfasurati cu ajutorul acestuia.