Ce este SEO? Ce inseamna optimizare pentru motoarele de cautare
Pentru foarte multe persoane, optimizare SEO poate sa insemne un amalgam nu foarte usor de inteles; daca ar fi sa rezumam, este vorba despre un proces de promovare online. Internetul ne ofera o sursa vasta de informare; din pacate, fara o minima instruire in domeniu, este destul de dificil pentru un neinitiat, sa patrunda tainele acestui proces complex, care este si intr-o continua schimbare, necesitand, in permanenta, o documentare continua.
In multe cazuri, incercarile celor interesati pot fi destul de costisitoare; nu este imposibil sa incerci sa faci optimizare SEO pentru propriul tau site, insa poate fi epuizant, solicitant si consummator de timp pretios care ar putea fi alocat afacerii propriu zise. In antreprenoriat, diviziunea muncii nu este doar o lozinca ce suna frumos; este o necesitate.
Totusi, pentru cei care doresc sa se initieze in optimizare SEO, vom oferi, in cele ce urmeaza, o serie de indicii folositoare.
Ne vom raporta, in principal, la GOOGLE, motorul de cautare cel mai utilizat in zona noastra, dar si la nivel mondial. In campul motorului de cautare, vizitatorii introduce cuvantul sau expresia de cautare, numite, in limbajul de specialitate, cuvant-cheie sau expresie-cheie; motorul de cautare ne va oferi o selectie de rezultate, pornind de la cautarea introdusa, tinand cont si de anumite criterii prestabilite.
Fiecare dintre noi, cei care pornim astfel de cautari, vom accesa linkurile pe care le vedem in fata noastra, deci cele de pe prima pagina; daca motorul de cautare afiseaza 1 200 000 de rezultate, in nici un caz nu vom merge pe ultima pagina, sa cautam acolo.
Ba chiar, multi dintre noi nici macar nu trec de prima pagina. Si, pe prima pagina, se gasesc site-urile cele mai relevante pentru cautarea respectiva, conform criteriilor Google. Asa ca, tinta intregului proces SEO, este a obtine cat mai multa relevanta, astfel incat site-urile vizate de acest proces sa ajunga pe primele pozitii.
Deci, putem sa definim acest proces, ca un ansamblu de tehnici specific, care au ca finalitate implementarea, intr-o masura cat mai mare, a criteriilor de ierarhizare, pentru a obtine o pozitie favorabila, astfel incat sa fie atrasi cat mai multi vizitatori, din grupul carora sa se delimiteze, in mod cert, clientii care pot aduce plus valoarea dorita.
O cat mai stricta respectare a criteriilor de ierarhizare, o cat mai buna indeplinire a cerintelor de ierarhizare, determinta cea mai buna pozitionare a unui website. Obtinerea de trafic organic este benefica oricarui site; cu atat mai mult este nevoie de un proces de optimizare SEO eficient si constant, in conditii de concurenta mare.
Traficul platit nu este la fel de eficient, de foarte multe ori este si extreme de costisitor, fara a oferi rezultatele scontate, mai ales pe termen scurt; de aceea, procesul SEO trebuie sa fie in atentia fiecarui detonator de website care isi doreste nu doar sa existe pe web, ci si sa fie un actor activ si atractiv, cu o vizibilitate cat mai mare si un trafic pe masura.
Cum functioneaza motoarele de cautare?
Motoarele de cautare sunt, de fapt, un amalgam de algoritmi, un fel de robotei, daca vreti, care nu prezinta nici un fel de componenta umana; actiunea lor este automatizata, pe anumite criterii, care sunt respectate in functie de comenzile dupa care au fost implementate.
Parametrii de standardizare sunt clari pentru crawleri, insa, destul de des, pun probleme utilizatorilor umani in cadrul procesului de optimizare SEO, mai ales ca Google face foarte dese schimbari in algoritmii de optimizare.
Un prim element important in procesul SEO este reprezentant de text; Google valorizeaza, in mod deosebit, continuturile – articole, texte de prezentare, orice din ceea ce este scris in continutul website-ului supus procesului de optimizare SEO. Crewler-ii – roboteii sau algoritmii care sunt programati sa parcurga aceste continuturi – au, de asemenea, ca sarcina, incadrarea website-ului respective, intr-un anumit domeniu de activitate, dar si preluarea informatiilor necesare pentru a realiza, in functie de acest criteriu, al continutului, o ierarhizare.
Evident, ceea ce am enuntat mai sus este o simplificare extrema a complexului proces de ierarhizare; ideea generala este ca textul, continutul scris al unui website, este foarte important. Alte procese conexe, in cadrul SEO, sunt: indexarea, procesarea, calcularea relevantei si recuperarea. Indexarea urmeaza parcurgerii de catre crawleri a continuturilor; indexarea se realizeaza periodic.
Pentru fiecare domeniu de activitate exista o multitudine de website-uri, care trebuie parcurse si indexate; nici macar procesul automatizat nu permite parcurgerea si indexarea website-urilor, zi de zi. In cazul domeniilor de activitate cu concurenta masiva, indexarea se poate face la perioade chiar mai mari de timp, pentru ca numerul de website-uri pe domeniul respective este atat de mare, incat nu permite indexarea decat la, poate, mai mult de o luna, de exemplu.
In consecinta, aceste perioade trebuie fructificate eficient, astfel incat, in momentul in care crawlerii parcurg si indexeaza paginile, sa ofere calificativele necesare pentru o cat mai buna pozitionare.
Crawlerii sunt programati pentru a parcurge si a lua in considerare continuturile paginilor web, intr-o maniera prestabilita. Exista elemente care nu vor fi parcurse de crawleri: elemente Flash, JavaScript, imagini, cadre, elemente parolate, etc.
Acestea trebuie insotite de descrieri, introduse in campuri speciale, pentru a putea fi luate in considerare, in momentul in care se efectueaza indexarea. Simulator Spider este un utilitar care va poate ajuta sa vizualizati modul in care paginile web ale unui site sunt vazute de catre crawleri. Prin indexare, paginile web sunt introduse intr-o baza de data gigantica, de unde pot fi recuperate ulterior; de asemenea, procesul de indexare ofera posibilitatea identificarii cuvintelor si expersiilor relevante ale paginii, respectiv website-ului in cauza.
Prin indexare, se identifica cuvintele sau expresiile-cheie; de aceea, continutul parcurs de crawleri trebuie sa fie SEO friendly, pentru a fi corect inteles de acesti algoritmi. In acest context, intervine specialistul SEO, cu tehnici specifice, pentru a face continutul prietenos pentru motoarele de cautare, astfel incat indexarea sa se poata realiza in cele mai bune conditii sis a aiba rezultatele pozitive asteptate, in privinta ierarhizarii.
Prin introducerea cuvintului sau expresiei dorite in campul de cautare, se adreseaza o cerere motorului de cautare; avand in vedere ca este posibil ca mai multe pagini web sa corespunda solicitarii, motorul de cautare procedeaza la un calcul al relevantei fiecarei pagini in parte, pentru a oferi un sir de cautare, la final.
In acest context, algoritmii tin seama si de alte elemente, precum densitatea cuvinetlor-cheie, calitatea link-urilor sau a textelor din meta-tag-uri. Nu de putine ori se intampla sa se obtina rezultate diferite, pentru acelasi sir de cautare; asta se datoreaza faptului ca algoritmii motoarelor de cautare isi perfectioneaza mereu algoritmii, update-urile sunt foarte frecvente.
De aceea, practica SEO inseamna o continua documentare a specialistului, tocmai pentru a mentine website-urile optimizate in conformitate cu aceste update-uri frecvente pe care motoarele de cautare le opereaza permanent. Pozitia fruntasa nu poate fi mentinuta decat prin flexibilitate, adaptabilitate si updatare continua.
Posesorul de website trebuie sa inteleaga ca optimizarea SEO este un proces continuu, care merge dincolo de momentul in care website-ul ajunge pe prima pozitie. Aceasta pozitie trebuie mentinuta si acest lucru nu este posibil, daca nu se produce o continua adaptare la cerintele de indexare ale fiecarui motor de cautare in parte. Unele din aceste criteri coincid, altele sunt diferite, pentru fiecare motor de cautare in parte.
Alaturi de procesul de optimizare SEO propriu-zis, procesul de mentenanta este, in egala masura, deosebit de important; fara acesta, mentinerea pe pozitiile fruntase este aproape imposibila, iar pericolul de a primi chiar penalitati, din cauza ca unele criteria ar putea fi considerate nepotrivite, la un moment dat dupa modificarile sau upgradurile operate de motoarele de cautare, creste exponential.
Diferente intre motoarele de cautare pentru optimizare SEO
Functionarea motoarelor de cautare are la baza principia oarecum similare; similaritatile merg, insa, doar pana la un punct. Diferentele existente, chiar daca, la prima vedere, par minore, au potential masiv de a afecta rezultatul cautarilor, in mod fundamental. Pentru edificare, sa luam cateva exemple particulare.
Link-urile sunt tratate diferit de motoarele de cautare. Google valorizeaza mai mult link-urile cu vechime, in timp ce Yahoo apreciaza indeosebi brand-urile, site-urile traditionale, cu renume. Ca urmare, putem spune ca pentru Yahoo si chiar Bing, foarte importante sunt cuvintele-cheie, in vreme ce Google acorda importanta link-urilor.
Alege cuvintele cheie potrivite pentru o optimizare SEO de succes
1. Cuvintele-cheie in procesul de optimizare
Cuvintele-cheie sunt un element esential pentru procesul de optimizare. Alegerea cuvintului sau cuvintelor-cheie nu trebuie lasata la voia intamplarii; putem spune, fara sa gresim, ca alegerea unor cuvinte-cheie potrivite poate asigura o mare parte din succesul procesului de optimizare SEO.
Pentru a face alegerea corecta in acest sens, specialistul SEO trebuie sa faca o analiza atenta a domeniului site-ului supus porcesului; in acest fel, el poate identifica, cu exactitate, cuvintele-cheie si expresiile cele mai cautate, pe domeniul respectiv.
Alegerea eronata a cuvintelor-cheie dupa care sa se faca optimizarea poate determina esecul intregii campanii SEO; evident, timpul este foarte important in SEO, asa ca fiecare pas trebuie orchestrat cu foarte mare atentie. De aceea, pentru a evota pierderile de timp si, implicit, de bani, este nevoie de o foarte mare acuratete in alegerea cuvintelor-cheie, de claritate si de foarte putin compromis, in aceasta directie.
De asemenea, procesul de optimizare este un proces care trebuie foarte bine organizat, inca de la inceputul sau; actiunile haotice, necalculate, pot face foarte mult rau. Multi isi doresc sa ajunga cat mai repede pe locurile fruntase, pentru un anumit cuvant-cheie, insa asta depinde foarte mult de doeniul de activitate, de concurenta pe acel domeniu.
In cazul in care cuvantul-cheie principal releva o concurenta masiva, este de indicat sa se opteze si pentru siruri secundare de cautare (2-3 cuvinte), care sa permita atingerea primelor pozitii pentru cuvinte-cheie auxiliare, intr-o marja de timp ceva mai scurta.
Acest lucru permite obtinerea, mai rapida, de vizibilitate in randul audientei, permite constituirea unei audiente proprii si chiar posibilitatea de a deveni brand; este foarte posibil ca, in momentul in care se ajunge pe prima pagina pentru cuvantul-cheie principal, cuvant-cheiei cu o concurenta mare, deja website-ul sa fie cunoscut, consolidandu-se astfel, pe pozitiile fruntase.
De aceea, analiza in privinta alegerii si stabilirii cuvintului-cheie principal si a cuvintelor si expresiilor-cheie secundare trebuie sa fie considerata o etapa esentiala. Pentru cei care se confrunta, pentru prima data, cu procesul de optimizare SEO, alegerea cuvintelor-cheie poate da multe emotii; specialistii SEO cu experienta isi formeaza, in timp, o anumita intuitie in privinta cuvintelor-cheie cele mai potrivite, intuitie care, alaturi de expertiza, poate sta la baza alegerii celor mai bune variante, in acest sens.
Pentru motorul de cautare Google exista un instrument foarte folositor, care ofera sugestii de cuvinte-cheie – Google Keyword Planner. Specialistul SEO trebuie sa tina cont, prioritar, de o serie de parametri precum numarul lunar de cautari si relevanta; in prima faza, experesiile derivate pot fi o modalitate excelenta pentru a populariza, website-ul supus procesului SEO, chiar daca numarul de cautari este mai mic decat pentru cuvintele-cheie generice.
2. Densitatea de cuvinte-cheie
Cuvintele-cheie trebuie sa existe in cuprinsul website-ului supus procesului de optimizer; insa introducerea lor nu se poate face la intamplare. Este important sa se acorde atentie atat locatiei in care se introduce aceste cuvinte-cheie (tag-uri, meta-tag-uri, h-uri, etc), cat si cantitatii de cuvinte-cheie prezente in continutul paginii.
Vorbim, in acest context, de un parametru important in optimizare, si anume densitatea de cuvinte-cheie. Unora li se pare ca, daca vor introduce cuvintul sau cuvintele-cheie in cantitate cat mai mare, atunci website-ul ar fi mult mai bine cotat. Totusi, mare atentie! Lucrurile nu stau deloc astfel.
Densitatea de cuvinte-cheie este un parametru foarte important, care nu trebuie sa depaseasca 3-7% pentru cuvintele-cheie generice si 1-2% pentru cuvintele-cheie secundare. De asmenea, trebuie sa aveti grija si cate cuvinte-cheie introduceti in cadrul unei pagini web; prea multe cuvinte-cheie, de regula mai mult de 10, bulverseaza algoritmii de cautare si pot incadra pagina respective gresit, denaturand procesul de optimizare.
O lista mai lunga de cuvinte-cheie, pentru care se doreste sa se faca procesul de optimizare trebuie impartita, in mod intelept, pe toate paginile website-ului, astfel incat procesul de optimizare sa fie unul cat mai eficient.
3. Locatia cuvintelor-cheie si importanta acesteia
Dupa cum am precizat deja, nu doar densitatea cuvintelor cheie este importanta, ci si pozitionarea acestora. Ideal este ca aceste cuvinte-cheie sa sa gaseasca, in principal, in partea superioara a unei pagini (titluri, paragrafe de inceput) si, mai putin, in sectiunile din josul paginii. Iata care ar fi cele mai dezirabile pozitionari pentru cuvintele-cheie, in cadrul unei pagini web.
- In cadrul adresei URL – cuvantul sau cuvintele-cheie este indicat sa se gaseasca in componenta adresei URl a website-ului supus porcesului de optimizare. Nu este nevoie de un titlu foarte lung, insa trebuie sa fie cat mai sugestiv, cat mai relevant pentru domeniul de activitate, respective cautarea care va fi efectuata de catre utilizatori.
Adresa URL trebuie sa fie de genul brand; aceasta este solutia cea mai benefica, cotata foarte bine de catre motoarele de cautare. Exagerarile, evident, vor fi nocive, atat din punctul de vedere al crawler-ilor, cat si din punctul de vedere al utilizatorilor.
Crawlerii vor avea probleme in a potrivi o denumire lunga, cu numeroase cuvinte-cheie, cu algoritmii prestabiliti, in vreme ce utilizatorii umani nu vor retine o denumire lunga, care sa suprasolicite memoria. Optim este ca adresa URL sa cuprinda 1-2 cuvinte, cele mai reprezentative.
- In titlurile paginilor - title, meta-tag-ul acesta este un parametru luat in considerare cu greutate, de catre motoarele de cautare. Impactul poate fi pozitiv sau negative, in functie de modul in care se realizeaza calibrarea cuvintelor-cheie in aceasta sectiune. Eticheta title nu trebuie sa contina mai mult de 5-6 cuvinte, raportate, toate, la continutul paginii respective.
- In heading-uri - heading-urile sunt tot titluri, ale paragrafelor din pagina; de aceea, au insemnatate deosebita, atat pentru procesul de optimizare SEO, cat si pentru utilizatorii umani. Niste heading-uri potrivite vor fi relevante atat pentru crawleri, cat si pentru vizitatorii paginilor respective, care vor avea rabdarea sa citeasca, daca titlul le va trezi interesul.
De aceea, nici in h1, h2, h3,…. chiar daca nu exista o limita prestabilita de cuvinte-cheie, acestea nu trebuie inghesuite intr-o insiruire fara logica, ci trebuie gasite variante succinte si cuprinzatoare; este importanta si marimea fontului, care sa descreasca de la h1, catre h4 si mai departe, si acest fapt relevand importanta titlului respectiv.
Chiar daca heading-urile nu folosesc website-ului, din punct de vedere al aranjarii continutului pentru utilizatorii umani, desi, in majoritatea cazurilor, un text structurat pe subtitluri este mult mai usor de parcurs, din punct de vedere SEO, este bine sa se puna in valoare, intr-o maniera pozitiva, si aceste elemente.
LINK-urile in optimizare SEO
Backlink-uri. Acestea sunt importante, pentru ca evidentiaza relevanta website-ului supus procesului de optimizare. Vorbim despre inbound links, link-uri care vin dinspre alte website-uri catre website-ul de referinta si, outbound links, linku-uri care pleaca dinspre website-ul de refeinta catre alte website-uri.
Criteriile motarelor de cautare, in privinta link-urilor, arata clar ca este importanta, in primul rand, calitatea link-urilor din cadrul unui website supus optimizarii, si mai putin cantitatea. Inbound link-urile din partea unor website-uri cunoscute de utilizatori, cu o imagine pozitiva inclusiv din partea crawler-ilor, pot constitui o recomandare benefica de foarte mare insemnatate, care sa propulseze website-ul de referinta in ierarhizare.
Este important ca website-ul de referinta sa aiba cat mai multe backlink-uri de la website-uri din acelasi domeniu de activitate; atunci relevanta acestuia va creste. Algoritmii de ierarhizare vor oferi relevanta maxima site-ului de referinta, daca detine cat mai multe astfel de link-uri. Insa, si acestea, trebuie sa vina in mod natural, treptat, nicidecum multe dintr-o data; acest lucru poate fi extrem de nociv.
Motorul de cautare ar putea considera ca aceste link-uri, chiar daca, in mod normal, ar trebuie sa fie referinte pozitive, sunt cumparate, aceasta fiind considerata practica SEO profund nociva. Backlink-urile din domenii de activitate tangentiale au valoare mai mica; cu atat mai mult, acest lucru este valabil in cazul link-urilor provenite de la website-uri care nu au legatura cu domeniul de activitate al website-ului de referinta.
Specialistul in optimizare SEO are control asupra modificarilor ce se fac asupra website-ului de referinta; in ceea ce priveste backlink-urile, nu mai este valabila afirmatia. Influenta asupra backlink-urilor este limitata, din partea administratorilor de website, astfel incat acestui criteriu, motoarele de cautare ii confera o valoare foarte insemnata in procesul de optimizare.
Textul ancora, in fapt, textul hyperlink-ului, trebuie sa contina cuvinte-cheie; nu este un element care sa fie tratat cu indiferenta. Folosit intr-o maniera corespunzatoare, textul ancora poate aduce beneficii enorme, in ceea ce priveste ierarhizarea.
Este de competenta webmasterului sa impuna un text ancora potrivit, care sa avantajeze website-ul de referinta. In cazul link-urilor outbound, webmasterul nu mai are control direct; asa incat, acestea trebuie mereu urmarite, iar daca textul ancora nu este corespunzator, trebuie apelat la webmasterul website-ului respectiv, pentru a inscrie un text-ancora potrivit, tocmai pentru a nu afecta pozitionarea website-ului de erefrinta in ierarhia motorului de cautare.
META TAGURILE si importanta lor
Meta tagurile sunt elemente care au importanta in procesul de optimizare, insa acestea nu intereseaza vizitatorii umani, ci algoritmii motoarelor de cautare. Nu sunt elemente vizibile, de optimizarea lor ocupandu-se webmasterul; erau elemente extrem de importante, anterior modificarilor operate de Google, prin algoritmii Panda, Penguin si Hummingbird, insa, dupa operarea acestor modificari, importanta acestor campuri s-a redus simtitor; totusi, nu trebuiesc ignorate total.
Un webmaster care lucreaza temeinic, va sti cum sa organizeze campurile respective, astfel incat sa cuprinda cuvintele-cheie intr-o maniera care sa ajute la propulsarea ierarhica a website-ului de referinta.
Meta tag-ul DESCRIPTION – contine descrierea paginii. In fapt, este si singurul meta-tag vizibil vizitatorilor umani; textul din DESCRIPTION este afisat alaturi de link-uri, atunci cand sunt ierarhizate cautarile.
De aceea este cu atat mai important acest element, avand in vedere ca, citind o descriere clara si concise, vizitatorul uman va fi mult mai interesat sa acceseze link-ul care intereseaza; binenteles, ramane conditia ca website-ul de referinta sa fie in topul cautarilor.
De asemenea, pe langa ca trebuie sa atraga vizitatorii umani, DESCRIPTION trebuie sa contina si un numar optim de cuvinte-cheie, astfel incat sa fie bine cotat si de crawleri, dupa criteriile carora se realizeaza ierarhizarea. Utilizarea potrivita a meta tagului DESCRIPTION poate aduce un plus de trafic, pe de o parte printr-un aport pozitiv pentru crawleri, pe de alta parte, stimuland interesul vizitatorilor umani.
Meta tag-ul KEYWORDS – asa cum arata si titlul, aici se includ cuvinte-cheie; nu este indicat a se introduce cuvinet-cheie de-a valma, cat de multe este posibil, ci doar cuvintele-cheie relevante pentru pagina respectiva.
Meta tag-ul ROBOTS – este un meta tag foarte util pentru webmasteri, un meta tag prin care se poate indica algoritmilor motoarelor de cautare, ce pagini sau ce sectiuni de pagini sa nu fie parcurse, daca nu se doreste ca acestea sa fie indexate.
Continutul este rege pentru optimizare SEO
Continuturile valoroase sunt foarte bine valorizate de algoritmii de ierarhizare; nu mai conteaza nicicum continuturile fara cap si coada, alcatuite doar pentru a da bine din punct de vedere al optimizarii SEO.
De-altfel, algoritmii de ierarhizare au suferit modificari in semsnul valorizarii continuturilor originale, dinamice, unice. Un continut interesant, va fi apreciat de vizitatori, care vor intra si vor parcurge website-ul, dar il vor si recomanda mai departe.
De asemenea, un website cu un continut bun va fi valorizat si de alte website-uri, mai ales din acelasi domeniu, astfel incat va reusi sa obtina backlink-uri.
Motoarele de cautare iau in considerare, mai mult ca inainte, vizitatorul uman. Astfel, continuturile trebuie in asa fel organizate, pentru a raspunde nevoilor acestora. Este nevoie de copyrighter-I priceputi, care sa alcatuiasca texte care sa includa atat cuvintele-cheie, dar sa si sa atraga atentia vizitatorilor.
Se adapteaza si textele si strategiile de optimizare, in concordanta cu noile cerinte. In mod clar, website-urile care au continuturi attractive, vor fi valorizate si bine ierarhizate in motoarele de cautare.